Collage Standbeeld Frits Philips

Gevonden en gered van de sloop: een Konica C35. Deze heeft een elektronische lichtmeter, vergelijkbaar met de Canon FT QL: Een klein wijzertje in de zoeker geeft ‘ongeveer’ aan wat de lichtopbrengst is. Deze Konica past daarop de sluitertijd en het diafragma aan. Veel techniek die door de tand des tijds dus overleden had kunnen zijn. Overigens heeft deze camera hetzelfde probleem als de Canon: oorspronkelijk zat er een knoopcel in die 1,35 volt leverde. Maar gemaakt van zware metalen die toch niet zo goed voor het milieu bleken te zijn.

De oplossing: zinkoxide cellen, zie ook gebruikt worden in gehoortoestellen. Deze leveren echter 1,5 volt. Sommige lichtmeters overleven die sterkere spanning niet, anderen geven te lage waardes daardoor. De oplossing, in dit geval: een stop snellere film instellen. Of twee. Maar dat is dus testen, en dat werd een rolletje bij het standbeeld van Frits Philips op de markt van Eindhoven.

Auteur: Noud

Marketing- & Communicatieadviseur Fotograaf & Tekstschrijver Allround, creatief & online éxtra sterk Ik ben een betrokken verhalenverteller. Dankzij mijn werkervaring in verschillende branches & disciplines, twee verschillende opleidingen, en vooral een gezonde portie nieuwsgierigheid kan ik snel elk probleem vol gas aanpakken. Van technisch tot cultureel: ik ben allround inzetbaar, verrassend creatief en online extra sterk.